PEN station

Transformatie van een oude gascentrale tot een nieuw bruisend hart voor IJmuiden.
Een pitch voor gemeentelijke aanbesteding.

Hart van het bruisende Havenkwartier

Het karakteristieke pand aan de Kanaaldijk is in het begin van de 20e eeuw gebouw als energiecentrale maar heeft daarna veel verschillende functies gehad. Van conservenfabriek, jongerencentrum, aquariumvereniging tot het ‘Witte Tejater’ waarmee het in de regio grote bekendheid heeft gekregen. Al deze verschillende functies hebben de originele indeling en verschijningsvorm geen goed gedaan. De nieuwe bestemming geeft de gelegenheid om binnen en buiten weer helderheid en structuur te geven zodat we straks volop mee kunnen draaien in het Bruisende havenkwartier, zoals het gebied in de Structuurvisie van de gemeente Velsen wordt omschreven.

Deze oude gascentrale wordt straks afgekoppeld van het gasnet; de koks volgen het voorbeeld van Herman den Blijker, Jonnie Boer en Julius Jaspers en stappen over op het koken op inductie. In het Grand Cafe kun je zelf je eigen biertjes tappen; die in het gebouw zelf wordt gebrouwen.
Aan de kanaalzijde worden 50 short-stay kamers gerealiseerd en op het grote dak plaatsen we kassen waar naast het telen van groenten en fruit ook workshops gehouden kunnen worden. En na de workshops; uitwaaien op het dak met zicht op de zee, een biertje in de hand: Proost!

Architect: Zijlstra Schipper Architecten - duurzame architect uit Noord-Holland

Transformatie PEN station - nieuwe bestemming voor industrieel erfgoed. Zijlstra Schipper Architecten - architectenbureau Noord-Holland.